Köpek Deri Alerjileri

Köpek Deri Alerjileri

Evcil hayvan alerjileri ve özellikle köpek deri alerjileri çok yaygındır. Yiyecekler, halılar, battaniyeler, toz akarları, havadaki küf sporları, polenler, plastik mama kapları, mobilya dolguları ve süs bitkilerinin hepsi köpeklerde alerjiyi tetikleme potansiyeline sahiptir. Bazı durumlarda, yüksek derecede alerjik bir evcil hayvanın aynı anda birden fazla alerjisi olabilir. Mevsimsel veya yıl boyu sürebilen alerjilerin şiddeti büyük ölçüde değişir. Alerjinin en yaygın belirtisi yoğun kaşıntıdır (aspruritus olarak bilinir), bu kaşıntı, noktalarda lokalize olabilir veya sistematik olabilir, evcil hayvanın tüm vücudunu kaplayabilir.

Temas Alerjileri. Pireler, temas alerjilerinin yaygın bir kaynağıdır. Diğer yaygın temas alerjenleri arasında otlar, saman, bitkiler ve ağaçlar bulunur. Toksinler ve kimyasallar (böcek ilaçları, halı temizleyicileri, vb.) evcil hayvanlar için cilt sorunlarına ek potansiyel nedenlerdir. Pirelere nadiren maruz kalan bir köpek için, tek bir pire ısırığı köpeğin cildini birkaç gün boyunca iltihaplandırabilir.

Gıda Alerjileri genellikle evcil hayvanınızın maması veya ödül mamalarındaki içeriklerden kaynaklanır. Gıda alerjilerinin belirtileri arasında kaşıntı ve/veya gözle görülür sindirim sorunları yer alır. Bir gıda alerjisi soya, buğday, maya veya sığır eti gibi hemen hemen her bileşene karşı bir reaksiyon olabilir. Gıda alerjileri o kadar yaygındır ki, evcil hayvan maması üreticileri köpeklerde gıda alerjilerine yardımcı olacak diyetlerin araştırılması, geliştirilmesi ve tanıtımı için milyonlarca dolar yatırım yapmıştır.

Solunum Alerjileri. Solunum yoluyla alınan maddelerde polen en yaygın alerjen türüdür, ancak sigara dumanı, oda spreyleri, duman veya havadaki diğer kirleticiler de sorun yaratabilir.

Alerjik Dermatit (Alerjilerin neden olduğu köpek deri sorunları)

Sorunun nedeni ne olursa olsun, bu durum yaygındır, ömür boyu sürebilir, teşhis edilmesi zordur ve bir kez tespit edildiğinde tedavi girişimlerine dirençli olabilir. Solunum yoluyla bulaşan dermatiti olan köpekler patilerini yalayıp çiğner ve yüzlerini, göz kapaklarını ve kulaklarını tırmalar. Diğerlerinde sıcak noktalar oluşabilir veya derileri kızarabilir ve her yerinde yoğun kaşıntı olabilir.

Bazen sebore adı verilen alerjik dermatit ile ilişkili kötü bir koku vardır ve genellikle ikincil bir maya (bir tür mantar) enfeksiyonunun sonucudur. Sebore, cildin dış katmanlarının, yağ bezlerinin ve foliküllerin aşırı üretken olduğu, donuk tüylere, kuru pullanmaya ve kokulu yağlanmaya yol açan bir cilt bozukluğudur. Kokuşmuş hale gelen bu sebum, kokunun kaynağıdır. Özellikle sert bir şampuanla sık banyo yapmak cildi tahriş edebilir ve bu durumu çok daha kötü hale getirebilir.

Semptomların listesi sonsuzdur, ancak şiddetli kaşıntı yaygın bir rahatsızlıktır. 

Alerjilerin teşhisi zor, zaman alıcı, çok maliyetli ve genellikle sonuçsuzdur. Sonuç olarak, alerjiler nadiren doğru bir şekilde teşhis edilir ve bunun yerine, evcil hayvanın rahatsızlığını gidermek umuduyla semptomlar tedavi edilir.

Bu tedaviler topikal ilaçlar, yatıştırıcı banyolar, merhemler ve spreyler, oral antihistaminikler veya steroidleri içerebilir.


Dikkat:  Prednizon reçetesiyle eve gönderilirseniz veya köpeğinize "kaşıntıyı durdurmak için kortizon iğnesi" yapılırsa, gerçek teşhisin farkında olunmayan bir Sarkoptik akar (uyuz) vakası olması durumunda köpeğiniz sonuçta eskisinden daha kötü olabilir!

Unutulmaması gereken önemli bir nokta şudur: Alerjilerin tedavisi yoktur! Yapabileceğimiz şey, bağışıklık tepkisini tetikleyen gıda, malzeme veya parazitten kaçınmak ve cildi sağlığına kavuşturmak için hem semptomları hem de ortaya çıkan enfeksiyonları tedavi etmektir.

Her zaman, ilk kaşıntı belirtisinde, yaralı bir deri, ısırık, yara veya herhangi bir tahriş olup olmadığına bakın ve enfeksiyonu öldürmek ve tahrişin daha da kötüleşmesini önlemek için DERMagic Cilt Kurtarıcı Losyon veya Sıcak Nokta Merhemi uygulayın. Çoğu durumda ihtiyacınız olan tek çare budur.